Станислава и Мартин – младежите, които представляваха България на конференция в Прага

Станислава и Мартин – младежите, които представляваха България на конференция в Прага

Дойде ред на втората Европейска младежка конференция, в рамките на тройното председателство на Съвета на Европейския съюз, от Франция, Чехия и Швеция. Конференцията от 9-ти цикъл на Диалога на ЕС по въпросите за младежта се проведе от 11-ти до 13-ти юли в Прага с цел да надгради положените усилия и работа от предхождащата конференция във Франция. Българската делегация се състоя от младежите Станислава Стефанова, Мартин Керефейски и представителят на Министерството на младежта и спорта, Силвия Петрова.

Тримата споделиха в интервю пред Национален младежки форум за своето преживяване в чешката столица. Кои са личностите зад техните имена и в какво участваха, може да научите в следващите редове.

Станислава е на 22 години от Петрич и имаше удоволствието да празнува тяхното навършване именно в Прага. В момента е студент, завършил 3-ти курс, право, а от есента ще изучава Социални науки в Брюксел.

Ориентирана съм основно в хуманитарната сфера. Досега отделях най-много време на AEGEE-София, където съм председател от 2020-та година. За в бъдеще ще бъда част от AEGEE-Европа, поради която и причина се преместих в Брюксел”.

Мартин е на 19 години от Враца. Учи журналистика. От две години се занимава с младежки дейности. Една година е бил председател в Mладежки парламент във Враца, а в момента помага в младежкия дом покрай организацията на събития. 

“Амбицията е нещо, което ме отличава. Вярвам, че с това изпъквам сред връстниците ми.”, каза още той.

Мартин споделя, че това е неговият втори опит да се включи в конференция по Диалога, като първият за събитието във Франция е неуспешен, но все пак интересът и мотивацията му не изчезват и така тази година успява да вземе участие.

Първият ден на събитието започва с откриваща церемония, на която сред официалните гости присъства и министърът на младежта, спрота и образованието в Чехия, Владимир Балаш. Кристина Йелинкова, младежки представител на чешкия национален младежки съвет, също приветства делегатите и гостите на конференцията, след което всички младежи въвлечени в конференцията се разпределят по работни групи.

Събитието получи внимание и от Папа Франциск, който в писмо към конференцията се обърна към младите участници с послание за това да работят заедно за едно ново лице на Европа, обърнала гръб на войната. “Приканвам ви да погледнете нагоре и отвъд, да продължите да търсите истинския смисъл на живота си, откъде идвате и къде отивате, както и истината, защото не можем да живеем истински, ако не търсим истината. Вървете с крака, здраво стъпили на земята, но с широк поглед, отворен към хоризонта, отворен към небето.”, пише в писмото.

Мартин взима участие в работна група на тема “Информация и образование”.

“Най-интересното е, че видях примери от други държави. Как другаде се възприема проблемът с дезинформацията. Как се отнася обществото към неформалното образование. Обсъждахме по какъв начин трябва да се мотивират младите в сферата на образованието. 
Говорехме за маргинализираните групи и как възможно най-много хора да бъдат приобщени към неформалното образование.”
, споделя той.

Станислава се включва в работна група “Действие и овластяване”, чиято основна цел бе да се обсъди и намери начин как да се активизират младите хора и да бъдат включени в процеса на вземане на решения, както и как да се засили диалога между поколенията.
“Разгелждахме добри практики по темата във всички държави след подадените доклади. Имахме правото на избор, за това по коя практика от коя държава най-много ни впечатлява. Дава ни се поле да работим по нея.  Задълбочихме се в това да идентифицираме кои са факторите, направили тази практика успешна, кои са пречките, които биха се появили пред собствената ни държава да имплементира тази практика.”

Силвия от ММС също се включва в “Информация и образование”, а останалите работни групи, в които други делегати участват са – Управление / Политики за околната среда; Достъп до инфраструктура; Мобилност и солидарност.

Вторият ден представлява активната част от мероприятието и участниците получават възможност да работят и генерират добри практики по направленията си.

“Получихме шанс да говорим със създатели на политики, които да чуят нашите идеи и да ни дадат обратна връзка за тях с препятствията, които да очакваме по пътя на тяхното установяване. Вярвам, че този диалог беше полезен откъм това, че скъси дистанцията между властимащите и младите и конкретно в представата им за това какви препятствия има при създаването на политики и решения за конкретни проблеми.”, сподели още Силвия.

В края, всяка група извежда важни точки, които обсъжда заедно с останалите групи. След ротацията, в заключителната част, щафетата е предадена към шведските младежи. 

Младежите успяха да обменят опит и комуникация с представители на Словения, Дания, Малта, Люксембург и, разбира се, Чехия, от които извлякоха не малко вдъхновение за своето участие и идеи, които да донесат обратно в България.

Подобно мероприятие не изисква да си препоръчан, а да се чустваш въвлечен и мотивиран.

Ако си активен в младежките среди е бонус, но изискването е по-скоро да си буден и запознат с процесите и какво е релевантно, не толквоа дали членуваш в някоя организация. Всеки може да се включи и да допринесе за конфернцията”, напомни Мартин, който също сподели, че е радостен от реалността за младите хора, които са включени в писането на закони. Тези така важни процеси, които ги засягат пряко.

Някои от изводите на рабтоните групи ще споделим с вас и след споделянето на доклада от конференцията.
Настоящата дейност e част от проекта “Youth Dialogue in Bulgaria” в изпълнение на процеса по Диалога на ЕС по въпросите за младежта, осъществяван от Националната работна група и с финансовата подкрепа на програма Еразъм+.